Menu

Waar u van een kliniek voor gezondheidszorg kunt verwachten


Over ons

Waar u van een kliniek voor gezondheidszorg kunt verwachten

Als u binnenkort te maken krijgt met geplande zorg in een kliniek, dan kunt u zich voorbereiden met de informatie in dit blog. Ook als u ervaring heeft met de zorg in een kliniek of wanneer u als professional werkzaam bent in de branche, dan is dit blog iets voor u. Anders dan een ziekenhuis is een kliniek kleinschaliger en vinden de behandelingen volgens een vooraf opgestelde planning plaats. Denk hierbij aan plastische chirurgie, orthopedische zorg, oogzorg en huidzorg. De behandelingen duren niet lang. Na behandeling kunt u op dezelfde dag weer naar huis. In dit blog kunt u ervaringen delen en uw mening geven over de zorg in klinieken. Tevens kunt u discussiëren over onderwerpen die met de zorg in klinieken te maken heeft. <br/><br/>

Recente artikelen

Dit moet je weten over niet-neurologische revalidatie
9 november 2020

Er zijn veel verschillende oorzaken wanneer iemand

Heb je een huilbaby? De beste tips om hiermee om te gaan!
6 augustus 2020

Rustig en ontspannen blijven als je een huilbaby h

Reuma laten behandelen
4 maart 2020

Er zijn tussen de 100 en 150 reumatische aandoenin

Dit moet je weten over niet-neurologische revalidatie

Er zijn veel verschillende oorzaken wanneer iemand moet revalideren. Dit kan na een ongeluk zijn, maar ook na een operatie of vanwege ouderdomsklachten. Er bestaan veel verschillende revalidatietrajecten en deze komen voort uit de oorzaak en mate van het herstel. In dit artikel lees je alles over hoe een revalidatietraject eruit kan zien bij een niet-neurologische aandoening.

Wat is precies een niet-neurologische aandoening?
Het is belangrijk om eerst goed te weten wat niet-neurologisch precies inhoudt? Wanneer je bijvoorbeeld door een val van jouw fiets hersenschade oploopt, zul je veel basisvaardigheden opnieuw moeten leren. Dit zijn niet alleen fysieke vaardigheden, maar kunnen ook taalvaardigheden zijn. Dit komt doordat er neurologische schade kan zijn na een valpartij. Maar ook wanneer je geen last hebt van neurologische problemen, kan er een begeleid herstel nodig zijn. Stel je valt van jouw fiets en breekt jouw been op meerdere plekken, kan ook een begeleide revalidatie noodzakelijk zijn.

Fysiek herstel
Bij een niet-neurologisch revalidatietraject ligt de aandacht dus volledig op een fysiek herstel. Mensen die een zware operatie, brandwonden, ongeval, hart- of longaandoening komen bijvoorbeeld in aanmerking voor zo'n revalidatietraject. Het motto is om weer pijnloos te kunnen bewegen en krachten terug te krijgen. De zwakkere gedeeltes van jouw lichaam worden zoveel mogelijk ontzien en je leert stap-voor-stap weer pijnvrij te bewegen.

Doorverwijzing of particulier
Nadat jij bijvoorbeeld door een ongeluk in het ziekenhuis beland of een zware operatie hebt ondergaan, zal het ziekenhuis je vanzelf doorverwijzen naar een revalidatiecentrum. Op deze manier ben je altijd verzekerd van een goede zorg en een overkoepeling van ziekenhuis en het revalidatiecentrum. Hier wordt wegens gemak doorgaans voor gekozen omdat je zo alle zorg in één overzicht hebt. Ook is het mogelijk om particulier op zoek te gaan naar een revalidatiecentrum of revalidatie thuis. Op deze manier kun je zelf op zoek gaan naar het beste centrum voor jou of de beste zorg aan huis.

Hoe lang duurt revalideren?
Bij een niet-neurologische aandoening is de revalidatieperiode over het algemeen een stuk korter dan bij neurologische revalidatietrajecten. Echter is er natuurlijk geen vast termijn. Dit ligt geheel aan de ernst van de klachten. Wel kan het revalidatiecentrum jou na enkele afspraken al een duidelijk beeld schetsen van de verwachte revalidatieperiode.

Een niet-neurologische revalidatie is veelal goed te doorlopen. De aandacht ligt vooral op het fysieke herstel van de patiënt. Door goede begeleiding, oefeningen en meer kun je dankzij een goed revalidatietraject weer helemaal de oude worden. Ook is er tijdens het traject tijd voor het emotionele aspect van de aandoening of het ongeval. Zo kun je ook mentaal revalideren.